Пољопривредно добро - Поникве

 


Висораван Поникве налази се северозападно од Ужица на територији Општине Ужице и Општине Бајина Башта, односно месне заједнице  Заглавак, Злодол, Биоска и Стапари. Значајан део ове пoврши као и већина објеката економије од њеног настанка до данас налазe се на територији МЗ Стапари.
Велики број сунчаних дана, плодно земљиште и приступачан терен, пружали су и више него добре услове за развој пољопривреде на овом терену.
Давне 1936. године покренута је идеја  за оснивање пољопривредног добра, али ратне године које су уследиле одложиле су ову идеју за читаву деценију.

економија

 1947. године на иницијативу ужичког среза Поникве су разоране и почела је са радом прва пољопривредна економија. Од тада до данас овим добром су газдовали: ПИК „Чајетина“,  Војна економија „Карађорђево“ , Војна установа „Тара“ и јавно предузеће „Аеродром Поникве“ у чијем власништву се и данас налази.
Поникве су познате по производњи кромпира, а поред њега остваривани су одлични  приноси јечма, ражи, овса и јагода. Велико простарнство и надморска висина од  око 900m пружају идеалне  услове за сточарство, што је раније и била примарна делатност овог добра .Фарме крава, свиња и оваца обезбеђивале су велику производњу меса.
Поред редовне производње  Поникве су биле и огледно добро, што говори о великим потенцијалима, за којим данас на жалост  више нема интересовања.